Grad Otočec

08 SEP 2016

Zanimivosti s Slovenije

Grad Otočec

Grad Otočec je razglašen kot kulturni spomenik in je edini vodni grad v Sloveniji. Stoji na enem od otokov reke Krke nedaleč od Novega mesta.

Prvič je bil omenjen v 13. stoletju, točneje leta 1252, ko so v njem prebivali vazali freisinških škofov, vitezi Otoški.

Izumrli so v 15. stoletju, naslednji lastniki pa so bili iz vrst tirolske plemiške rodbine Villandres. Leta 1560 je grad v upravljanje prejel stotnik žumberaškihuskokov, baron Ivan Lenkovič (poznejši general Vojne krajine). Leta 1629 je lastnik postal pl. Janez Sonce; o njem je Ivan Tavčar napisal povest. Sredi 18. stoletja je grad postal del posesti plemiške rodbine Schweiger-Lerchenfeld, od leta 1854 do konca 2. svetovne vojne pa je bil v lasti rodbine Margheri de Commadona.

Med drugo svetovno vojno so partizani grad požgali in porušili, po vojni pa je bil nacionaliziran in obnovljen.

Danes je grad urejen v luksuzni hotel, prenovljen v duhu gotike in renesanse leta 2009, s 10 dvoposteljnimi sobami in šestimi apartmaji ter grajska restavracija z vrhunsko kulinarično ponudbo. Hotel Grad Otočec je danes ena najprivlačnejših lokacij v Sloveniji za poroke in druga svečana slavja.

Nedaleč stran od Otočca, v neposredni bližini Šmarjeških toplic imamo dve nepremičnini v prodaji.

Hiša v Šmarjeških toplicah
Vikend hiša v Šmarjeških toplicah